مقاطع فولادی در ساختمان سازی

چه مقاطع فولادی در ساختمان‌سازی به کار ‌می‌روند؟

مقاطع فولادی این سال‌ها بیش از گذشته مورد توجه مهندسین و معماران و پیمانکاران قرار گرفته­اند چراکه استحکام سازه به واسطه فولاد، تا چند برابر افزایش خواهد داشت بنابراین برخی از مقاطع فولادی این روز‌ها در صنعت و ساخت و ساز بسایر پرکاربرد هستند. در ادامه به پرکاربردترین مقاطع فولادی و همچنین نکات مهم قبل از خرید مقاطع پرکاربرد را بررسی خواهیم کرد.

مقاطع فولادی پرکاربرد در ساختمان‌سازی

مقاطع فولادی به منظور افزایش مقاومت و استحکام در سازه یا صنعت کاربرد دارند. از متداول‌ترین آن‌ها می‌توان به مواردی همچون انواع میلگرد، نبشی و ناودانی، مقاطع پرکاربرد مثل لوله‌های فلزی، ورقه فولادی و… اشاره کرد. در ادامه به بررسی هر یک از موارد ذکر شده می پردازیم.

1. میلگرد

میلگرد یکی از پرکاربرد‌ترین و کلیدی‌ترین مقاطع فولادی است که اصولاً به منظور افزایش مقاومت و استحکام انواع سازه یا در مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حقیقت میلگرد فولادی یک قطعه پرکاربرد است که به منظور افزایش مقاومت کششی و بتن آرمه مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربرد میلگرد در صنایع ساخت و ساز متنوع است برای همین انواع مختلفی از گرید‌های میلگرد در بازار موجود است که در حوزه‌های اجرای فوندانسیون، بتن آرمه، تیرچه بلوک، اجرای سقف و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. در انتخاب میلگرد باید دقت بسیار زیادی داشته باشید چراکه محصولات بی‌کیفیت و تقلبی نیز در بازار آهن آلات به وفور به چشم می‌خورد پیشنهاد می‌کنیم قیمت میلگرد امروز را بررسی و پس از مقایسه قیمت‌ها، از تأمین گنندگان و تولیدگنندگان معتبر سراسر کشور به خرید میلگرد اقدام کنید. انواع میلگرد در حالت کلی در دو دسته زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • میلگرد ساده: از میلگرد ساده اصولاً در حوزه‌های صنعتی بهره گرفته می‌شود و کمتر در ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرد و دلیل آن نوع و ماهیت میلگرد ساده است. سطحی کاملا صاف دارد و در طول شاخه میلگرد هیچ آج و زائده‌ای مشاهده نمی‌شود در ساخت خاموت و پیچ و مهره استفاده می‌شود.
  • میلگرد آجدار: به منظور افزایش مقاومت کششی سازه بتنی و همچنین مقاوم‌سازی ساختمان در برابر زلزله کاربرد دارد به منظور اعمال اصطکاک بیشتر در برابر بتن در طول شاخه میلگرد آج‌هایی مشاهده می‌شود و براساس نوع آج، کاربرد میلگرد، مشخصات فیزیکی محصول و نوع در چهار گرید مختلف به نام‌های A1، A2، A3 و A4 تقسیم می‌شوند که هر کدام در میزان مقاومت کششی و خمش متفاوت‌اند.
مقاطع فولادی در ساختمان سازی
مقاطع فولادی در ساختمان سازی

2. ورق‌های فولادی

ورق فولادی همان طور که از نامش پیداست رول‌های عظیمی از ورق نازک فولادی هستند کاربرد‌های متنوعی دارند و در حوزه ساخت و ساز استفاده می‌شوند. ابعاد رول‌های فولادی و ضخامت ورق‌ها متنوع است در حقیقت در ضخامت‌های مختلفی از خط تولید خارج می‌شوند و در هر سازه بنابر نیاز، از انواع مختلف ورق استفاده می‌شود به عنوان مثال در اجزای سقف، سوله‌سازی، پل، دیوار و… در ادامه چند مدل از انواع ورق‌های فولادی نامبرده شده است:

  • ورق سیاه: در مصارف صنعتی و ساختمانی کاربرد دارد.
  • ورق گالوانیزه: این نوع ورق با توجه به پوششی که دارد در برابر خوردگی و همچنین زنگ ضدگی مقاوم است بنابراین می‌توان از آن برای سقف و همچنین در نمای خارجی استفاده کرد. با توجه به قابلیت ضد زنگ بودن، در محیط‌های مختلف قابل استفاده است.
  • ورق روغنی: ورق‌های روغنی به دلیل ماهیت بسیار صاف و براق و صیقلی که دارند بیشتر در مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • ورق رنگی: درحقیقت همان ورق‌های روغنی هستند که یک پوشش رنگی دارند. در برابر خوردگی مقاومت خوبی دارند و با توجه به پوشش رنگی نسبت به سایر ورق‌ها از زیبایی بیشتری برخورداراند بنابراین برای نمای خارجی هم کاربرد دارند.

3. تیرآهن فولادی

تیرآهن نیز جزء مقاطع فولادی بسیار پرکاربرد در ساخت و ساز است. تیرآهن اصولاً در اجرای سقف و افزایش استحکام اسکلت فلزی انواع سازه، تیرچه و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. تیرآهن بنابر شکل ظاهری به صورت H و یا به شکل I است.

  • تیرآهن IPE: ضخامت بال در این مقطع فولادیI شکل ثابت است که برای تیرچه‌های ساختمان کاربرد دارد.
  • تیرآهن INP: مقطع I شکل با ضخامت بال متغیر و تفاوت آن با نوع قبلی در باله‌ها است. برای تیر‌های اصلی مناسب است.
  • تیرآهن IPB: تیرآهنی بسیار مقاوم از جنس فولاد که بسیار پرکاربرد است و برای افزایش مقاومت و مهار بار کاربرد دارد.
  • تیرآهن هاش (H): مقطع H شکلی که بال‌های آن نسبت به سایر تیرآهن‌ها پهن‌تر هستند، این نوع تیرآهن اصولاً در اجرای ستون و تیرک‌ها کاربردی است. تیرآهن در بخش‌هایی از اسکلت‌های فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرد که باید بار سنگینی را متحمل شود پس هم برای مهار بار و هم برای استحکام سازه مناسب است.
مقاطع فولادی در ساختمان سازی
مقاطع فولادی در ساختمان سازی

4. قوطی و پروفیل

قوطی یک مقطع فولادی تو خالی که شکل هندسی آن به حالت مربع و یا مستطیل است و اصولاً برای ساخت درب و پنجره و انواع نرده‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پروفیل هم یک مقطع فولادی تو خالی است اما در اشکال مختلف تولید می‌شود و باز هم در ساخت درب و پنجره کاربرد دارد و علاوه بر همه این مصارف، در اسکلت‌های فلزی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. قوطی و پروفیل از مقاطع فولادی بسیار کاربردی در ساخت و ساز هستند.

5. لوله‌های فولادی

لوله‌های فولادی به دو شکل درزدار و بدون درز از خط تولید خارج می‌شوند. لوله‌های درزدار از ورق‌های فولادی تهیه و سپس به شیوه جوشکاری به حالت لوله مبدل می‌شوند اما لوله‌های بدون درز که به نام‌مانیسمان هم شناخته می‌شوند، بدون جوشکاری و بدون درز و از شمش فولادی تهیه می‌شوند. لوله‌های فولادی مصارف متنوعی دارند که متداول‌ترین آن‌ها در زیر لیست شده است:

  • لوله کشی‌های آب و فاضلاب
  • لوله کشی گاز
  • در اجرای اسکلت‌های فلزی
  • در انتقال آب
  • تأسیسات مکانیکی
  • و….

6. نبشی و ناودانی و سپری فولادی

ناودانی یک مقطع به شکل U است که کاربرد‌های متنوعی در صنعت و ساخت و ساز دارد. در انواع مختلف تحت عناوین UPEوUNP تولید می‌شود و در اجرای تیر‌های فرعی و قفسه‌ها و ستون کاربرد دارد.

اولین تفاوت نبشی و ناودانی در شکل طاهری آن‌ها است. نبشی حالتی L شکل دارد و در دو نوع LPE و LPN روی خط تولید است. به عنوان المان تقویت‌کننده در اتصالات تیرآهن به ستون‌ها، تیرچه و اجرای پل مورد استفاده قرار می‌گیرد. سپری هم به شکل T برای ساخت درب و پنجه بین پیمانکاران محبوب است.

 

مقاطع فولادی در ساختمان سازی
مقاطع فولادی در ساختمان سازی

نکات مهم زمان خرید مقاطع فولادی

همان طور که گفته شد هر مقطع فولادی با هدف خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد و از آنجایی که تنوع مقاطع فولادی بسیار زیاد و انواع مختلفی هم دارند زمان خرید باید پروژه خود را نیازسنجی کنید و دقیقاً مقطعی را تهیه کنید که به نیاز شما پاسخ مثبتی دهد انتخاب مقطع فولادی اشتباه که پاسخگوی نیاز سازه نباشد می‌تواند خسارت مالی و حتی جانی در پی داشته باشد بنابراین به منظور نیازسنجی موارد زیر را قبل از خرید مقاطع فولادی در نظر بگیرید و به آن‌ها پاسخ دهید:

  • کاربرد مقطع فولادی چیست؟ برای سازه یا مصارف صنعتی؟
  • این سازه متحمل چقدر بار است؟
  • شرایط محیطی چطور است؟ مرطوب یا خشک و…
  • بودجه پروژه چقدر است؟
  • آیا برند خاصی در نظر دارید؟

از متداول‌ترین و پرکاربردترین مقاطع فولادی مورد استفاده در ساختمان‌سازی می‌توان به انواع میلگرد به منظور افزایش مقاومت ساختمان در برابر مواردی چون زلزله و همچنین افزایش مقاومت کششی در برابر بتن اشاره نمود. سایر مقاطع فولادی همچون انواع تیرآهن به منظور استفاده در تیرچه و بلوک، انواع ورق‌های فولادی و لوله‌های فولادی و همچنین نبشی، قوطی و پروفیل در ساخت و ساز استفاده می‌شوند. نکته قابل تأمل در تهیه و خرید مقاطع فولادی دقت به کیفیت آن هاست. در نظر داشته باشید با توجه به تنوع برند و نوع مقاطع می‌بایست با توجه به نیاز پروژه مقطع فولادی درخور و باکیفیتی را خریداری کنید چنانچه در خرید مقاطع فولادی با مشکل مواجه هستید و نیاز به مشاوره دارید می‌توانید با کارشناسان بازار آهن آلات به صورت آنلاین در تعامل باشید و از قیمت لحظه‌ای مقاطع فولادی مطلع شوید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *